joi, 18 iunie 2009

Catastrofe Cosmice


Immanuel Velikovsky s-a născut in anul 1895,în localitatea Vitebsc din Rusia.Tatăl său era lingvist (doctor în ebraică) ;fiul, însă, a urmat studii de psihologie la Moscova si Edinburg. Mai târziu a întemeiat la Berlin Universitatea Scripta şi a devenit prietenul lui Einstein. In anii '30, Velikovsky a urmat un curs de psihanaliză la Viena, iniţiindu-se în teoria freudiană. În această perioadă şi-a descoperit interesul pentru civilizaţiile ancestrale şi a scris celebra sa carte, intitulată Lumi în coliziune .Cartea dezvoltă ideea că în vremurile preistorice s-ar fi petrecut un fenomen natural extraordinar, care a produs o catastrofă majoră pe Pământ .De altfel civilizaţiile antice cele mai importante (cea elenă, sud-americană, indiană, chineză ,egipteană si iudaică) au păstrat relatări despre acest mare eveniment. Velikovsky este de părere că acest cataclism ar fi fost cauzat de o cometă şi a încercat să-şi facă o imagine de ansamblu din dovezile care s-au transmis fragmentar din vremurile străvechi. Studiindu-le, a ajuns la concluzia că această catastrofă s-ar fi petrecut cu 3500 de ani în urmă. Conform textului biblic, în anul 1450 î.d.H., Soarele s-a oprit pe cer. După mitologia indiană, tot în acea perioadă a fost o noapte foarte lungă, echivalând cu mai multe zile pământene. Aceste două afirmaţii aparent contrare sunt însă strâns legate între ele, sprijinându-se reciproc. Conform opiniei lui Velikovsky, din cauza apropierii cometei, Pamântul şi-a încetinit perioada de rotaţie în jurul axei, ceea ce a dus la o noapte deosebit de lungă în America şi la o zi prelungită în Orientul Apropiat. Velikovsky credea că între anii 1504-1450 î.d.H. cometa ar fi trecut de doua ori prin apropierea Pământului. Aceasta se desprinsese probabil din corpul lui Jupiter şi se îndrepta către Soare; în drumul ei, a modificat orbita şi stabilitatea planetei Marte, care, în urma acestui fapt, şi-a pierdut învelişul admosferic. Efectul ei asupra Pământului a fost catastrofal, dând naştere la inundaţii, cutremure şi erupţii vulcanice care au modificat în mare măsură geografia planetei. Imense întinderi de pământ au fost înghiţite de ape (de exemplu continentul Atlantida), altele fiind împinse la suprafaţa. Era un haos general. Apoi, cometa şi-a pierdut din viteză şi s-a stabilit pe o orbită circumsolară ocupând locul actual al planetei Venus. Astronomii şi fizicienii au privit cu şcepticism teoria lui Velikovsky, deşi în prima jumătate a secolului al xx-lea el mai emisese câteva ipoteze care, ulterior, s-au adeverit. Un asemenea exemplu este, de pildă, afirmatia că Jupiter emite unde radio.
Tot Velikovsky lansase ipoteza că Luna are un cămp magnetic foarte puternic şi că pe suprafaţa ei se găseşte carbura de calciu şi... hidranţi de carbon.
În orice caz, scrierile străvechi îi dau dreptate lui Velikovsky. După cum se ştie, aztecii numeau planeta Venus steaua fumegândă; vechii greci îi ziceau, la rândul lor, steaua în flăcări şi considerau că a luat naştere dintr-o cometă; denumirea pe care asirienii şi chinezii o dădeau acestei planete era dragonul de foc... Oricum, se pare că Luceafărul, planeta care este identificată astăzi in astrologie cu steaua iubirii, a fost cândva, în trecutul îndepărtat, pe punctul de a provoca sfârşitul lumii!!!

Niciun comentariu: