sâmbătă, 20 august 2011

Cat va mai lumina soarele?

Parerea generala a oamenilor de stiinta este aceea conform careia durata de viata a unei stele este direct proportionala cu starea in care se afla masa sa. Cu toate acestea, reconsiderand toate teoriile legate de durata de viata a Soarelui, savantii din cadrul Northeastern University din Boston admit ca nu se poate aproxima cu precizie durata de viata a Soarelui.
Stelele sunt clasificate in functie de dimensiuni, de stralucirea si intensitatea luminii pe care o emana. Astfel, exista stele gigante si pitice precum si stele rosii, albastre, galbene si albe. Soarele este o stea galbena situata la mijlocul clasamentului general al culorilor stelelor.
Soarele s-a format acum circa 5 miliarde ani, cand un nor interstelar de dimensiuni absolut gigantice a intrat in colaps datorita fortei de gravitatie. Hidrogenul rezultat a fuzionat dand nastere unei cantitati uriase de heliu, iar produsul final a fost energia necesara luminii si stralucirii Soarelui. Cantitatea totala de hidrogen din Soare este suficienta pentru functionarea astrului solar timp de 10 miliarde de ani, de unde rezulta ca Soarele va mai straluci aproximativ 5 miliarde ani.

Dupa scurgerea acestei perioade, Soarele va intra in decline, va creste si se va expanda in cadrul unui proces ce va dura circa 1 miliard de ani, devenind astfel o giganta rosie. In final va deveni un astru stins, din clasa piticelor albe. Soarele va fi atunci o stea de dimensiunile Pamantului.

Sursa : Boston News

Niciun comentariu: