miercuri, 24 iunie 2009

Stiati ca din Mitologie

• Dragobetele este divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon? Dragobetele este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic, el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni.

• La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba ?( sau alb si negru).Acestea semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si era purtata in general de persoanele sensibile (copii si fetele tinere). Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire.

• Zilele Babelor sunt de obicei sapte ?In unele parti ale tarii sunt considerate zile ale Babelor primele douasprezece zile ale lui martie. Acestea sunt considerate a avea rol predictiv asupra anului in derulare.Oamenii isi alegeau una dintre aceste zile. Stiut fiind ca vremea din luna martie este una foarte capricioasa se considera ca vremea buna intr-o anumita zi este semnul unui an bun si invers daca vremea era urata.

• Kogaionon este muntele sacru din mitologia dacogeticã, în masivul cãruia se localizau sediul si sactuarul lui Zamolxis cât si locuinta Marelui Preot dac?

• Zalmoxis (sau Zamolxes, Zamolxis, Zamolxe) este considerat de unii ca fiind zeul suprem din panteonul geto-dacic?Alþii îl considerã doar patronul lumii subpãmîntene, al împãrãþiei morþilor, iar alþii l-au identificat cu Gebeleizis, zeu geto-dac al furtunii, al trãsnetelor ºi al fulgerelor.

• Pasãrea Phoenix este pasãrea legendarã despre care se spune cã ar învia din propria ei cenuºã? Aceasta este cunoscuta atat din mitologia greaca, cat si din cea egipteana, unde purta numele de Benu.

Niciun comentariu: