joi, 17 decembrie 2009
Despre Craciun...Bradul!
M-am hotarat sa postez ceva interesant despre aceasta sarbatoare, care ne face sa fim entuziasti, si anume Craciunul. Asa ca l-am intrebat pe tovarasul Goagal si uitati ce mi-a raspuns:
De ce impodobim bradul de Craciun?
Natural sau din plastic, mic sau mare, bradul nu lipseste din nici o casa in Sfanta seara a Craciunului. Cu o nerabdare crescuta asteptam infrigurati momentul magic al impodobirii bradului. Gatirea pomului de Craciun este un obicei foarte vechi, care se pare ca a aparut initial in Occident. In secolul XV-lea, in provincii precum Alsacia si Lorena, pomii se impodobeau de Anul Nou si nu de Craciun. Treptat traditia a fost preluata si in Spania, Italia, Franta si Elvetia. De asemenea, se poate ca la originea obiceiului sa stea popoarele nordice care isi impodobeau casele de Craciun cu ramuri de brad si de vasc. Prin intermediul catolicismului, obiceiul a ajuns si in Orient.
In anumite zone ale Rusiei in ajunul Craciunului se mergea in padure si se alegea cel mai frumos brad. Acesta era impodobit cu lumanari aprinse, bomboane si jucarii. In Anglia obiceiul bradului de Craciun a patruns prin intermediul negustorilor germani stabiliti in Anglia, care obisnuiau sa-si decoreze casele de sarbatori. La sfarsitul secolului al XIX-lea, obiceiul impodobirii bradului de Craciun a ajuns si in cateva orase din Germania. Dupa primul razboi mondial insa, obiceiul s-a raspandit pe intreg teritoriul tarii.
Un alt mit spune ca obiceiul decorarii bradului provine de la egipteni, care isi decorau casele cu frunze de palmier in ziua solstitiului de iarna. Obiceiul a fost preluat mai apoi si de romani, care au folosit brazii in locul palmierilor.
In zilele noastre, impodobirea bradului de Craciun a devenit unul dintre cele mai iubite datini atat in mediul urban cat si in mediul rural.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu