joi, 3 februarie 2011

Top 3 găuri în pământ

Sursa www.oddee.com
Marea Gaura Albastră (Belize)
Aflată în mijlocul oceanului, mai exact în centrul barierei de corali din Belize, Marea Gaura Albastră ("Great Blue Hole") este considerată a fi cea mai mare din categoria celor marine: are 125 m adâncime şi un diametru de aproape 4 km. Se spune că ar fi fost iniţial o peşteră, formată în timpul perioadei glaciare, al cărui tavan s-ar fi prăbuşit în urma unei inundaţii provocate de creşterea nivelului mării în urmă cu 65.000 de ani. "Celebritatea" colosalului abis i se datorează lui Jacques-Yves Cousteau, cel care l-a inclus în topul primelor 10 locuri perfecte pentru scufundări.

Mina de Diamante Mirny (Siberia)
Deţine atât titlul de cea mai mare mina deschisă de diamante din lume, cu o adâncime de It's 525 m şi un diametru de 1.200 m, cât şi pe cel de a doua excavaţie ca mărime din lume, după Bingham Canyon desigur. Spaţiul aerian de deasupra este închis pentru helicoptere, în urma câtorva incidente când aparatele de zbor au fost absorbite de fluxul de aer.


Groapa din Guatemala City
Bizarul crater cu diametrul de 20 m şi adâncimea de 30 m, care în vara acestui an a înghiţit mai multe clădiri şi o intersecţie din zona de nord a oraşului Guatemala, este "opera" furtunii tropicale Agatha (a contribuit totuşi şi sistemul de canalizare, defectuos). În 2007, în aceeaşi zonă, apariţia unei gropi similare a provocat moartea a trei persoane.

5 comentarii:

Catalin spunea...

Prima e superba,a doua are iz economic,iar a treia e stranie rau!

BogdanSDR spunea...

ultima arata ca in filmele sf :| vine sfarsitul? sper ca nu... nu inca

marian Valentin spunea...

sper sa nu-si scranteasca vreun betiv piciorul daca e sa cada intr-una din ultimele 2 gropi! :)

Pato Basil spunea...

mai concret ce e cu ele? cat sunt de adanci... de ce apar?

George spunea...

mai concret decat ce e scris deja la fiecare nici ca se poate :P