duminică, 21 noiembrie 2010

Structurile Mafiei Italiene

O sa mai pun o caramida la ce am inceput ieri despre mafie. Ceva ce sigur te va interesa si poate nu stiai bine, acum ai ocazia sa afli. Ma voi axa doar pe mafia italieneasca si pe structurile specifice ei. Multumesc www.descopera.ro.
Mafia - Cosa Nostra
Este mafia siciliana cu cea mai mare notorietate si este, totodata, mafia cu o structura bune articulata, in acelasi timp unitara, si organizata piramidal ierarhic. Aceasta are la baza "familia" care controleaza o parte determinata din teritoriul in care opereaza sau pe care il domina. "Familia" este compusa din asa-zisii  "oameni de onoare" si din "soldati" constituiti in grupe, fiecare grupa cuprinzand 10 membri aflati sub comanda unui sef (capo di cirea), iar grupele reunite au in frunte un "sef de familie" secondat de un ajutor al sefului de familie si unul sau mai multi consilieri. Deasupra "familiilor" se afla "comisia" sau "cupola", constituita din sefii mafiilor ale caror zone de influenta sunt limitrofe. Aceasta este condusa de un sef de comisie sau seful cupolei, care reprezinta, de fapt, puterea absoluta a Mafiei intr-o anumita provincie. Acest sef de comisie are diferite denumiri, cele mai cunoscute fiind "capo di tutti capi" sau "mama santisima". Multa vreme s-a crezut ca Mafia reprezinta doar un ansamblu de bande rivale aflate in permanent conflict. Aceasta idee a fost dezmintita de nimeni altul decat judecatorul Giovanni Falcone, fapt confirmat si de celebrul "pentiti", Tommaso Busceta.

Camorra
A aparut la Napoli, la inceputul secolului al XIX-lea, sub forma unei coalitii de bande criminale de cartier. Si-a pastrat urmele originii sale, fiind si astazi o federatie ce cuprinde circa 100 de organizatii locale, dirijate fiecare de catre un clan, organizatii intre care au, deseori, ciocniri violente.Incercarile de stabilire a unei structuri centrale au esuat. Camorra continua sa aplice schema de organizare pe orizontala, fapt ce o deosebeste fundamental de Mafia siciliana.

N'dragheta
A aparut in Calabria la sfarsitul secolului al XIX-lea. Denumirea provine de la termenul grecesc "androghetos" - om valoros, siret; si a fost intalnit pentru prima oara in documentele oficiale la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind legat de afacerile referitoare la proprietatea funciara si la unele conflicte generate de aceasta intre nobilime, burghezi si tarani.
Initial, structura N'draghetei era piramidala. Ierarhia era reprezentata de asa-zisul "arbore al stiintei" care cuprindea:
Trunchiul - adica seful, poreclit si "piesa de 90" (aluzie la o temuta arma de artilerie din timpul campaniilor lui Garibaldi). El era creierul organizatiei, coordonatorul actiunilor si avea drept de viata si de moarte asupra membrilor.
Ramura principala - administratorul sau seful contabil al calnului
Ramurile - cuprind pe adevaratii mafioti sau experti care formeaza baza organizatiei
Ramurelele - noii recruti
Florile - tinerii de onoare, viitorii recruti
Frunzele - cei care trebuiau eliminati
La inceput, mafia calabreza dispunea de un ceremonial in care cei care doreau sa faca parte din organizatie trebuiau sa ucida fara scrupule pentru a deveni "om de onoare". Astazi, N'dragheta, ca si Camorra, are o structura organizationala pe orizontala. Ea este compusa din aproximativ 140 de clanuri numite "casche" sau "n'drine", ai caror membri sunt recrutati pe baza legaturilor de familie. Din acest motiv, rivalitatile si conflictele interne se mentin pe parcursul mai multor ani sau chiar generatii. Astfel, N'dragheta si-a capatat renumele de cea mai sangeroasa organizatie criminala din Italia.

Sacra Corona Unita
A fost infiintata de curand, in regiunea Pouilles, ca reactie la tendinta de extindere a Camorrei. Structura acesteia, ca si in cazul Camorrei si N'draghetei, este una orizontala.

6 comentarii:

marian Valentin spunea...

bine de stiut! ;)

andrew spunea...

incep sa devina cam dubioase postarile astea despre mafie :-? ,,, ai ceva de ascuns admin? =)) poate esti vreun blogger mafiot sub acoperire ;))

George spunea...

mi-a placut:))

Catalin spunea...

Bravo Nasule!!!:))

Pato Basil spunea...

@Andrew: poate vreun Agent de la SRI... care vrea sa arunce momeala catre adevaratii mafioti care sa povesteasca cat de mult greseste el si sa povesteasca cum sta cu adevarat treaba...

Boogie spunea...

Interesante lucruri. Chiar nu aveam de unde sa le stiu. Multumesc pentru informatie.