duminică, 14 noiembrie 2010

10 sfaturi esentiale pentru supravietuire!!!

Daca tot am prezentat ieri noul cutit al supravietuitorului, de ce sa nu aflam impreuna si 10 sfaturi pe care Bear Grylls vrea sa le transmita tuturor. Sincer nu stiu cat de utile se vor dovedi ele, dat fiind faptul ca sunt slabe sanse sa innoti alaturi de un rechin, sa faci jogging cu un urs sau sa te sarute un sarpe. Oricum niciodata nu se stie in ce situatii ne pune viata noastra simpla in aparenta. Nu in ultimul rand trebuie sa specific ca topul este preluat de pe site-ul www.descopera.ro care nu inceteaza sa ma uimeasca.

1. Organismul uman poate sa supravietuiasca fara apa timp de 2,5 zile chiar si in arsita cumplita (49 grade Celsius), daca victima isi petrece tot timpul odihnindu-se, la umbra. Organismul rezista doua saptamani sau chiar mai mult fara hrana solida.
2. Sansele de a supravietui unui atac al rechinilor cresc masiv daca inotatorul riposteaza, lovind cu pumnii ochii si branhiile rechinului. Nu ajuta la nimic sa va prefaceti ca ati murit.
3. Pe baza datelor statistice obtinute de la Trupele de Soc ale SUA pentru Operatiuni de Cautare si Salvare, in caz de avalansa, victima are sanse de supravietuire de 90% daca reuseste sa nu se lase ingropata de zapada si primeste ajutor in decurs de 15 minute. Dupa 30 de minute, rata de supravietuire se reduce cu 50%.
4. Nu incercati niciodata sa alergati mai rapid decat un urs. Acest animal poate atinge viteze de pana la 50 - 55 km/h, intr-o fractiune de secunda.
5. O persoana de talie medie, care poarta imbracaminte usoara si are un dispozitiv gonflabil personal, de tipul unei veste de salvare, poate sa supravietuiasca intre 2,5 si 3 ore in apa rece ca gheata, daca ramane nemiscata si isi indoaie genunchii, aducandu-i la piept.

6. Victima muscata de un sarpe cu clopotei are sanse mari de supravietuire. In Statele Unite se produc anual peste 7 000 muscaturi de sarpe, dar numai aproximativ 15 victime mor in final din aceasta cauza.
7. Sansele de supravietuire in cazul unui accident rutier in care masina cade in apa sunt mult mai bune daca victima asteapta inauntru pana cand masina se umple cu apa - si abia dupa aceea incearca sa deschida o portiera sau un geam. In acest fel, presiunea apei care navaleste din exterior nu risca sa doboare victima sau sa o tintuiasca sub bord.
8. Conform Scolii de Parasutism din Toronto, daca parasut nu se deschide, victima are sanse de supravietuire mai mari daca aterizeaza cu picioarele lipite si genunchii usor indoiti, decat daca incearca sa se indrepte spre o zona impadurita sau sa se rostogoleasca in momentul contactului cu solul.
9. Supus unor temperaturi extrem de scazute, organismul uman incepe sa isi intrerupa functiile cand ajunge la 32 grade Celsius, provocand pierderea cunostintei si rigiditate musculara. Sansele de supravietuire cresc daca victima reuseste sa evite doua lucruri: sa se ude si sa adoarma.
10. Conform Institutului Australian de Stiinte Marine, daca sunteti intepati de o meduza veninoasa din clasa Cubozoa, sansele de supravietuire sau macar de intoarcere la tarm sunt aproape zero, caci moartea se poate produce in decurs de numai 2 sau 3 minute.

3 comentarii:

zob spunea...

Interesante sfaturile, Bear Grills insa a luat-o bine de tot razna in emisiunile lui. Ca om activ in natura, nu poti sa nu te scarpini in cap cand vezi cum se chinuie sa aleaga cel mai periculos traseu posibil, daca se poate coborand PRIN cascada, rapa, pestera in loc sa inconjoare locul periculos. Ca sa dau un singur exemplu dintr-o suta, cand a fost in Romania a intrat intr-o pestera cu doua faclii, a mers ce a mers pana cand a dat de apa, s-a bagat in apa si a inotat sa vada daca nu cumva iese pe partea cealalta undeva... asta-i curat sinucidere. E simpatic, insa se pare ca ratingul tv e mai important decat sfaturile de bun simt. Ca rezumat... http://static.funnyjunk.com/pictures/4e00ae58_0efc_04f20.jpg

George spunea...

Iti dau dreptate in anumite privinte, dar el trebuie sa se puna in situatiile alea pt a arata cum ai putea sa iesi din ele. Pt ca tu daca te duci undeva sigur nu ai vrea sa cazi intr-o groapa sa zicem. Asa ca Bear Grills se arunca direct in groapa respectiva incercand sa-ti arata o posibila situatia de a scapa de acolo. Oricum conteaza mult si ratingul...totusi e un show.

Pato Basil spunea...

mie imi place emisiunea lui este una din preferatele mele... nu mi se par niste sfaturi... adica aia cu serpii cu clopotel nu pare a fi sfat?