vineri, 24 septembrie 2010

Agenda iti tradeaza stilul tau de lucru

Agenda este un obiect esential in viata noastra. Studiind agenda cuiva poti afla o multime de lucruri despre posesor, despre firea si temperamentul lui, despre ceea ce il motiveaza. SURSA: www.avantaje.ro
In tot ceea ce facem, incepand de la cum ne imbracam si pana la cum ne aranjam camera, casa ori biroul de la serviciu, exprimam ceva din felul nostru de a fi. E si firesc sa fie asa, fiindca suntem aceiasi oameni si acasa, si la scoala, si la serviciu, gandim si simtim in stil propriu si atunci cand suntem singuri, si cand suntem cu ceilalti. De aceea, chiar daca nu avem ocazia sa cunoastem pe cineva in mod direct, interactionand cu persoana respectiva, observand-o in diferite situatii, putem sa o cunoastem indirect. Astfel, putem sa spunem foarte multe lucruri doar observand, de pilda, diferite obiecte ale unei persoane ori spatiul sau de lucru.

Studiind agenda unei persoane, putem sa aflam o multime de lucruri despre posesor: cam ce program are, cat de incarcat sau de lejer e programul sau cotidian, cam care sunt principalele sale activitati, cat de activ social sau cat de solitar este.

Dar, pe langa aceste informatii, putem afla si cate ceva despre personalitatea posesorului, despre cum este el ca om, despre firea si temperamentul lui, despre ceea ce il motiveaza. Putem sa ne dam seama despre unele aspecte pozitive sau negative ale persoanei sau despre cum am putea comunica mai eficient, ce mod de abordare putem incerca pentru a relationa cat mai firesc cu acea persoana. Acelasi tip de agenda poate arata cu totul si cu totul altfel in posesia unor oameni complet diferiti. De asemenea, exista persoane care folosesc doar o agenda, altele care au doua, trei sau chiar mai multe. Unii prefera agendele electronice sau organizatoarele, de tipul celor de pe calculator. Altii nu se pot organiza decat daca scriu ei, cu mana lor, pe hartie ceea ce au de facut.

Dar exista si persoane (multe!) care nu folosesc agende, fiindu-le suficiente niste notite sau liste, pe care si le fac atunci cand au nevoie, dupa care le arunca.
Dar ce putem spune despre cineva studiindu-i agenda?
Ce tipuri de agende si, implicit, ce tipuri de persoane putem identifica? Ne putem gandi in primul rand la extremele posibile. Intr-o extrema, il putem identifica pe cel care are o agenda foarte exacta, foarte ordonata, usor de urmarit (hiperexactul), iar la polul opus este cel dezordonat, haotic, cu o agenda greu de descifrat si de urmarit (anarhicul). Un alt tip ar fi cel care nu se poate descurca nicicum fara agenda sa, cel care noteaza tot si isi umple agenda cu notite, pentru a fi sigur ca nu uita nimic (anxiosul); iar pe de alta parte, ar fi tipul relaxat, care nu se serveste de agenda decat rareori, cand are realmente nevoie, care este foarte sintetic in notite si, eventual, umple agenda cu ganduri sau idei personale, ori cu mici desene, sau cu poze (artistul).
Tipuri de agende si tipuri de personalitati
1. Hiperexactul
Cum il recunosti
Are o agenda groasa, stufoasa, suficient de incapatoare pentru a-si nota cat mai exact tot ce are de facut (eventual, si intre ce ore). Chiar si aspectul agendei va fi foarte ingrijit - scrie ordonat, fara greseli, mereu in acelasi fel. Poate avea si doua-trei agende, in incercarea de a separa planul personal de cel profesional, iar daca are doar una, e foarte probabil ca toate activitatile sa fie planificate strict (de pilda: ora 7- scularea; 7-7.20 - dus; 7.20-7.45 - mic dejun). Aceasta strictete se poate observa si in alte aspecte ale vietii sale, pornind de la cum arata si cum se imbraca (e foarte atent la detalii si are un stil anume, pe care il respecta) si sfarsind cu ordinea si strictetea care domnesc pe biroul sau, in camera sa, in baie (fiecare lucru are locul lui, bine stabilit) etc.
Puncte forte
E un om pe care te poti baza; va fi punctual si va respecta regulile; iti va furniza intotdeauna date exacte. Stilul sau organizat il ajuta sa fie eficient in activitati care implica acest gen de abilitati; te poti baza pe seriozitatea lui. Este genul de persoana care isi fixeaza foarte clar obiectivele pentru a-si atinge scopurile. Este atent la detalii, meticulos.
Puncte slabe
Acest stil personal poate suferi de o oarecare rigiditate, inflexibilitate. Atat timp cat isi urmeaza planul si pasii stabiliti, este foarte eficient, dar poate intampina dificultati in a face fata neprevazutului, situatiilor surprinzatoare ori situatiilor de criza. De asemenea, este genul de persoana care functioneaza foarte bine urmand anumite proceduri stabilite. Dar la fel de adevarat este ca ar putea avea greutati in a se adapta activitatilor sau situatiilor care cer inventivitate, initiativa, flexibilitate, creativitate.
Ce sta in profunzime? Dorinta de control si de putere
In adancurile psihologice ale unei astfel de persoane sta, de fapt, dorinta de control. Vrea stabilitate si exactitate tocmai pentru a obtine sentimentul ca nimic nu-i scapa de sub control si ca totul e previzibil. Asociata dorintei de control este si dorinta de putere, adesea astfel de persoane avand un nivel inalt de aspiratii si vizand, profesional, posturi manageriale.
2. Anxiosul
Cum il recunosti
Simte nevoia sa-si noteze orice. Agenda lui e plina de detalii: note, notite, insemnari etc. Poate avea mai multe agende si organizatoare, eventual in format electronic, pe care le consulta constant. Probabil ca simte nevoia sa-si separe agenda personala de cea profesionala, simtindu-se coplesit de informatiile care s-ar aduna daca ar avea doar o agenda. Pune multe intrebari, cere detalii si isi verifica informatiile.
Puncte forte
Ofera informatii cu foarte multa precizie; e un spirit analitic, pune accent pe detalii, seriozitate, competenta, perfectionism - vrea sa faca lucrurile "ca la carte". Poate fi un bun executant daca are un coordonator foarte bun, care-l incurajeaza si ii valorifica abilitatile si perfectionismul.
Puncte slabe
Are nevoie de sprijin si de indrumare, de aceea poate avea dificultati in a fi coordonator sau manager. Ii streseaza pe ceilalti prin acuratetea informatiilor pe care le cere. Cere confirmari peste confirmari. De aceea, ajunge sa se "impotmoleasca" in informatii, notite si insemnari, obtinand efectul contrar celui vizat. Poate avea dificultati in a lucra la termen, fiind ca nu isi organizeaza eficient timpul.
Ce sta in profunzime? - Nevoia de acceptare si desprijin afectiv
Aceste persoane nu au incredere in fortele lor si in capacitatea de a face fata solicitarilor la un nivel inalt. Sunt motivate de dorinta de a fi performante, fiind ghidate de frica de a nu gresi - dorinta asociata adesea cu aceea de a fi admirate, stimate. In adanc, simt nevoia de a fi acceptate, fiindca au o mare sensibilitate emotionala si o mare nevoie de sprijin afectiv.
3. Artistul
Cum il recunosti
Pentru artist, a scrie in agenda personala este inca un prilej de a se bucura de liniste si de a pica in reverie. De aceea, in agenda sa gasesti desene sau figuri de tot felul, ori notite cu gandurile si sentimentele sale, poti gasi poze personale sau imagini care i-au placut, sau care i-au atras atentia prin ceva. Are o agenda neincarcata de informatii fara prea mare utilitate.
Prefera agendele de tip sintetic, cele care nu specifica neaparat orele in fiecare zi sau care au intreaga saptamana pe doua pagini. Ii este greu sa se organizeze cu agendele de tip electronic, pe care le evita sau pe care le foloseste ocazional. Cel mai probabil, notitele sale se vor suprapune atat cu planul personal, cat si cu cel profesional; prefera sa aiba o singura agenda, care ii ofera o viziune de ansamblu, fiind un spirit sintetic.
Puncte forte
Acest tip este genul creativ, inovator, lucreaza foarte bine cu concepte si abstractiuni, fiind eficient in activitati de tip intelectual, care ii solicita planul ideilor. Este, de regula, o prezenta placuta si odihnitoare pentru cei din jur si relationeaza foarte bine cu ei, avand foarte mult de oferit din punct de vedere afectiv-emotional. Are de obicei un stil sintetic de a vedea lumea, fiind cel care ofera o viziune de ansamblu si care da sensuri lucrurilor.
Puncte slabe
Nu lucreaza prea eficient cu aspectele concrete, uneori lipsindu-i cu desavarsire pragmatismul. Adesea, nu poate fi punctual, nu se poate supune unor proceduri stricte si nici nu poate urma un program fix (aici se aseamana cu anarhicul). Poate scapa din vedere detalii si amanunte importante. Poate parea excentric sau putin ciudat celor din jur, tocmai pentru ca are un stil foarte personal in tot ceea ce face. Daca exagereaza prin reverie, poate ajunge la o satisfacere falsa a diverselor nevoi si de aceea nu mai este foarte motivat sa-si desfasoare activitatile curente, de zi cu zi, sa-si urmareasca obiectivele.
Ce sta in profunzime? - Savurarea experientei; fuga de realitate
Aceste persoane pot fi foarte senzoriale, in sensul ca savureaza experientele traite, se bucura de senzatiile vizuale, auditive, olfactive etc. De asemenea, artistii pot fi persoane mai degraba introvertite, care se refugiaza in sine, in planul interior, in reverie si imaginatie. Mai in profunzime, poate fi tocmai incapacitatea de a gestiona, de a "digera" realitatea, in complexitatea ei si, de aceea, stilul acesta apare ca o forma de aparare.
4. Anarhicul
Cum il recunosti
E genul aiuritului, care nu reuseste niciodata sa aiba ordine pe birou, acasa nu gaseste nimic, iar in geanta are vraiste mai tot timpul. Desigur ca si agenda sa va arata la fel, in cazul in care o are. Poate avea si mai multe - de regula, incepe una, o rataceste, incepe alta, apoi o gaseste si pe prima. Studiindu-i agenda te poti alege cu o durere de cap, pentru ca oscileaza intre pagini scrise frumos si pagini mazgalite, poate avea foi lipsa, bucatele de hartie rupte; printre pagini, poti gasi vederi, chitante, facturi etc.
Puncte forte
Te poate surprinde cu o flexibilitate deosebita si cu o buna capacitate de adaptare la situatii atipice. Neavand obiceiul sa-si stocheze informatiile pe hartie, opereaza cu acestea pe planul interior, exersandu-si aceste abilitati mentale. De aceea, poate surprinde prin reactii prompte si rapiditatea deciziilor.
Puncte slabe
Se adapteaza greu la proceduri, structuri, activitati fixe. Dezordinea de care da dovada poate deranja pe cei din jur si poate genera conflicte. Poate fi un bun executant, dar ii e greu sa planifice, sa organizeze, sa coordoneze. I se potrivesc activitatile flexibile, bazate pe spontaneitate si flexibilitate.
Ce sta in profunzime? Dorinta de libertate, revolta contra autoritatii
Acest tip e motivat de dorinta de libertate, de fuga de constrangeri si de incorsetare. Este un spirit independent, autonom; in adancul sau, simte revolta fata de autoritate, fata de norme si reguli.
Echilibru si armonie = eficienta
- Echilibrul este calea catre eficienta. Fiecare stil se poate manifesta mai mult sau mai putin; de aici, o serie de particularitati care deosebesc persoanele intre ele. Exagerarea comportamentala poate duce la accentuarea aspectelor negative, a lipsurilor de care dau dovada persoanele care se "inscriu" intr-un stil ori altul. Deci, indiferent de tipul in care ne incadram, important este sa ne gasim echilibrul, sa ne valorificam resursele proprii si sa ne accentuam punctele forte specifice.
- Combinarea stilurilor Un alt aspect care merita subliniat e faptul ca stilul in care ne incadram poate sa nu fie pur si pot sa apara unele diferentieri intre persoane si agendele lor si din acest punct de vedere. De pilda, anxiosul poate avea si unele tendinte de hiperexactitate, aceste doua stiluri putandu-se imbina foarte bine si duce la rezultate extraordinare atunci cand sunt armonizate. Alte tipuri care se imbina frecvent sunt anarhicul si artistul, putand fi confundate la prima vedere.

Niciun comentariu: