1.Sicriele tibetane şi cele japoneze budiste şi şintoiste au formă cubică, cadavrul fiind pus în poziţie aşezată sau ghemuită.
2.Matriţele erau cunoscute în China încă din sec.VIII d. Hr., iar eschimoşii din Insula Baffin făceau tipărituri după matriţe săpate în piele de focă înainte de contactul cu civilizaţia occidentală.
3.Turnul Londrei, un monument din sec. XIII, a servit drept palat regal, închisoare politică, loc de execuţie, arsenal şi arhivă regală.
4.Primul ceas public care a bîtut ora exactă a fost realizat şi înălţat la Milano în 1335.
5.Molia Hercule ( Coscinocera hercules ) din Australia este uneori confundată cu o pasăre, deoarece are anvergura aripilor de aprox. 28 cm, depăşind-o pe cea a oricărei insecte.
6.Lalele au fost aduse în Europa din Turcia , imediat după 1550. La aprox. 1610, un singur bulb al unui soi nou era acceptat ca zestre pentru o mireasă, iar o berărie de succes din Franţa a fost schimbată pe un singur bulb al soiului Tulipe Brasserie.
7.Unii păienjeni masculi sunt prudenţi când îşi anunţîprezenţa, scuturând pânza femelei pentru a indica faptul că nu sunt pradă, ci vor să se împerecheze.
8.Grecii aşezau bolnavul în stradă pentru ca trecătorii să-i poată da sfaturi.
9.Colosul din Rhodos a avut nevoie de 12 ani pentru a fi terminat, iar după ce a fost distrus de un cutremur, fragmentele rămase au fost echivalentul greutăţii pe care ar fi putut-o căra 900 de cămile.
10.O singură floare de orhidee poate conţine în capsula de seminţe peste 2 milioane de seminţe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu